Sdružení NIX.CZ navázalo spolupráci s Žilinskou univerzitou

23. ledna 2022

Největší neutrální propojovací uzel pro Českou republiku NIX.CZ, který také provozuje slovenský peeringový uzel NIX.SK, navázal spolupráci s Fakultou řízení a informatiky Žilinské univerzity. Tato fakulta, jako jedna z mála na Slovensku, učí své studenty aplikované síťové technologie, tedy připravuje budoucí inženýry pro síťařské profese. Prvním krokem užší spolupráce obou institucí bylo předání nevyužitých switchů Nexus 7010. Tato zařízení věnovali zástupci NIX.CZ žilinským pedagogům pro potřeby praktické výuky. 

„V rámci výuky kladou kolegové z Fakulty řízení a informatiky Žilinské univerzity velký důraz na propojení síťařské teorie s praxí, díky čemuž mají studenti možnost osahat si síťové prvky a práci s nimi už v rámci svého vysokoškolského studia. Tento přístup je nám velice blízký a sympatický, a proto jsme se rozhodli podpořit výuku budoucích síťových administrátorů věnováním switchů Nexus 7010,“ uvedl Marian Rychtecký, technický ředitel sdružení NIX.CZ. 

„Tímto by samozřejmě naše spolupráce neměla skončit. Do budoucna počítáme s tím, že bychom připravili společné projekty týkající se vzdělávání budoucích síťařů pro jejich lepší uplatnění v praxi. Spolupráce s akademickým prostředím byla vždy pro naše sdružení důležité,“ doplnil Adam Golecký, ředitel sdružení NIX.CZ. 

Fakulta řízení a informatiky Žilinské univerzity je moderní vysokoškolský ústav s více než třicetiletou tradicí. Na prvním a druhém stupni vysokoškolského studia se aktuálně vzdělává téměř 1600 studentů, kteří navštěvují dvanáct akreditovaných studijních programů. Fakulta řízení a informatiky nabízí špičkové vzdělání a výzkum v oblasti informatiky, managementu, informačních a síťových technologií na jednom místě.

NIX.CZ sdružuje již více než 25 let české i zahraniční poskytovatele internetových služeb, a to za účelem vzájemného propojení jejich sítí. Český neutrální propojovací uzel poskytuje své služby kromě sedmi pražských lokalit také ve Vídni a v Bratislavě, ve slovenské metropoli se jedná o vlastní peeringový uzel NIX.SK.