Sdružení NIX.CZ a společnost VNET vybudovaly nový bratislavský přípojný bod

1. února 2022

Společnost VNET představila projekt, díky kterému chce společně se sdružením NIX.CZ zvýšit spolehlivost připojení a objem přenesených dat svého současného peeringového uzlu. V rámci partnerství obou organizací vznikl nový aktivní bod, v němž je nyní možné se přímo propojit, mimo jiných, také s největšími internetovými společnostmi, jako jsou Amazon, Meta (Facebook), Google, Akamai či CloudFlare. Slovenští uživatelé Internetu určitě také ocení snížení latence a větší spolehlivost při připojování ke vzdálenému obsahu. 

„Jsem velice hrdý, že se ve spolupráci se sdružením NIX.CZ povedlo zprovoznit nový aktivní uzel NIX.SK právě v našem datovém centru Digitalis. Peeringový internetový uzel propojující různorodé sítě je v dnešní době bez pochyby považován za kritickou infrastrukturu, která vzhledem k důležitosti stability, bezpečnosti a kvality připojení musí být chráněná proti jakémukoliv druhu selhání,“ uvedl technický ředitel společnosti VNET, Vojtěch Németh.

„Pro internetový ekosystém je vždy dobré, když nabízí možnost volby. Proto jsme rádi, že můžeme spolupracovat se společností VNET a rozšířit naši nabídku na Slovensku o další možnost připojení, kterou nabízí toto datové centrum,“ uvedl Adam Golecký, ředitel sdružení NIX.CZ, které ve slovenské metropoli provozuje projekt NIX.SK. „V minulém roce došlo v NIX.SK k výměně síťových technologií, což výrazně usnadnilo vybudování nového aktivního přípojného bodu.“

Tradiční internetové uzly, které zajišťují výměnu dat mezi lokálními poskytovateli, nejsou z hlediska topologie sítě ničím výjimečným. Důležité je posunout úroveň kvality a spolehlivosti kritické infrastruktury a tím ji zatraktivnit a nabídnout jako přímo dostupnou a otevřenou i pro ty největší hráče dnešního digitálního prostoru. 

„Nová aktivní lokalita na „druhé straně Bratislavy“, oddělená Dunajem, zabezpečí lokální geografickou redundanci a tím pádem i stabilitu slovenského Internetu. Na rozdíl od tradičního peeringového uzlu, který je provozovaný jen v jedné lokalitě, se tu na datové výměně nepodílejí jen lokální poskytovatelé internetových služeb, ale přímo připojujeme i čím dál důležitější poskytovatele globálního obsahu,“ dodal Vojtěch Németh.   

O společnosti VNET a.s.

Společnost VNET poskytuje už téměř 20 let komplexní telekomunikační řešení od garantovaného internetového připojení, přes cloudové služby, serverless computing, kybernetickou bezpečnost, systémovou integraci či hlasové řešení VoIP až po služby pro domácnosti. VNET disponuje vlastní optickou sítí a poskytuje špičkový technologický prostor pro klientská zařízení ve třech datových centrech. Silnou stránkou VNETu je individuální proaktivní přístup, technická podpora 24/365 a spolehlivý tým lidí nadšených pro informační technologie.

O sdružení NIX.CZ, z. s. p. o.

Sdružení NIX.CZ sdružuje již více než 25 let české i zahraniční poskytovatele internetových služeb, a to za účelem vzájemného propojení jejich sítí. Český neutrální propojovací uzel poskytuje své služby kromě sedmi pražských lokalit také ve Vídni a v Bratislavě, ve slovenské metropoli se jedná o vlastní peeringový uzel NIX.SK provozovaný nově ve třech lokalitách.